Hodina moderní chemie s VŠCHT Praha
V pondělí 6.3.2023 nás navštívily Bc. Knopfová a Ing. Valerová z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.
Vybrané třídy se zúčastnily dvouhodinové přednášky na téma Potraviny pod lupou. Probíhala živá diskuse a za správné odpovědi dostali žáci jako odměnu bonbony, propisky, bločky….
Velmi zajímavá pasáž byla o kapsaicinu, který je zodpovědný za pálivou chuť papriky. Lektorky nachystaly různé koncentrace papriček a dobrovolníci zkoušeli jejich pálivost.
Také velkou pozornost vzbudila pasáž o bílkovinách a problémech chovu dobytka a s tím spojené nové alternativy zdrojů bílkovin - různý hmyz, brouci. Vyzkoušeli jsme sušené larvy potemníka moučného (obsahuje až 48 % proteinů, oproti tomu mléko jen 4 %).
Další přednáška byla na téma Chemie a barvy. Lektorky nám přiblížily vnímání barev a světla. Zaujala nás příprava historické fotografie, žáci si mohli vybrat z nabízených obrázků a zvítězil obrázek krtka. Lektorka pomocí techniky modrotisku a fotocitlivého papíru vložila negativ s chemikáliemi do UV lampy, tam se vytvořil nerozpustný komplex a nezreagovanou směs vymyla vodou a objevil se krásný modrý obrázek krtečka.
Moc pěkná byla rovněž chemická fontána, kdy amoniak po zahřátí k varu nasál vodu s fenolftaleinem a v baňce vytryskl růžový proud kapaliny – tedy hydroxidu, který byl takto fenolftaleinem dokázán.
Tyto hodiny byly velmi zajímavé, žáci byli vtahováni do akcí, spolupracovali. Snad se těmito přednáškami ještě zvýší zájem našich studentů o chemii.
Milada Žitňanská